Saturday, August 1, 2009

MELAWAT KE RUMAH SAHABAT BONSAI SEWAKTU AGM PSBK 2009/2010


Di rumah Sdr. Ismadi. Cantik dan menarik landskapnya.



Di kediaman Sdr. Zulrahman. Bonsai berkualiti dan boleh diketengahkan.



Di Nursery Cheloreng Atap di Kota Bharu.


Li Nursery di Padang Kala,Melor.


Di rumah AJK PSBK Sdr. Shahidan, KB.


Bonsai milik Sdr. Brahim, Besut. AJK PSBK


Di kediaman Bedepak Besut,Trg.


Bonsai milik Che Din, Besut, Trg.



Bonsainya memukau sesiapa sahaja. Milik Sdr. Pak Su Din, Besut.


Bonsai milik pengukir tradisional. Hakiman Hassan, Besut Trg.



Habitat semulajadi Cheloreng atap di Cherating Pahang.

Sebenarnya material bonsai (output) masih banyak untuk di miliki dan terlalu banyak boleh di ketengahkan. Kekuatan metarial bonsai tersebut banyak terdapat keunikan pada jin / sharinya.
Seorang pemain bonsai yang hebat seharusnya banyak berjalan untuk mencari material yang unik / canggih sebagai pengukuran dalam setiap aspek termasuk knowledge, kekuatan material semulajadi (go back to nature) dan hukum tarikan (Law of Attraction) yakni memukau penglihatan (Tunggu apa lagi-mesti tak boleh tahan).

Jumpa di Johor Bharu nanti.

T/K. Wassalam.

"Bonsai itu Indah"

9 comments:

Noryadi said...

He,he,he....tak bole tahan :)

mizan said...

salam ayahanda hj halim. boleh tak ayahanda spesefikkan lokasi celoreng atap di cherating spt dalam gambar. kami peminat bonsai dari perlis kepingin mengali di kawasn tuan . boleh tak? bolee la yeee plssss..Boleh tak ayahanda huraikan bonsai jenis kayu mati yang bagus..maaf ye ayanhanda! saya baru nak belajar

madsoghe said...

salam bonsai pada semua ,,

terima kasih pada tuan haji kerana sudi menemani saya ke sebuah tempat yang memukau tentang celorenng atap, teringin pergi sekali lagi andainya tuan haji sudi,

tabik spring pada kawan2 kota baru kerana bonsainya molek2 belako ,

kawan2 besut ,,, teruskan persahabatan erat sebagaimana yang pernah saya sendiri menyaksikanya,

mari kita jumpa di johor bahru,,

wassalam,,

bonsai said...

test

bonsai said...

Salam Tn Haji. Saya ahli baru PSBK nak minta lokasi celoreng atap di cherating. Semenjak tengok celoreng atap kat rumah Noryadi, hati dah tak boleh tahan nak cari pokok ni. Saya boleh dihubungi melalui 017-8844106 @ email safm32@gmail.com. Terima kasih Tn Haji.

Hj. Abd. Halim Hj. Salleh said...
This comment has been removed by the author.
Hj. Abd. Halim Hj. Salleh said...

Salam / Semoga sihat / bahagia.

Sdr. Mizan / Sdr. Bonsai.

Harap maaf lambat menjawab pertanyaan saudara kerana sibuk dengan urusan pertandingan Bonsai di JB, Johor D/T.

Lokasi yang terdapat pokok celoreng atap ialah di Cherating Pahang melalui belakang masjid Cherating / S.K. Cherating. Pokok ini terdapat di sepanjang kabel TNB dan sekitarnya. Kg. Cherating terletak berdekatan sempadan negeri Pahang dgn Terengganu.

Pokok bonsai yg kebiasaannya terdapat jin/shari (kayu mati) yang terkenal di Negara kita seperti pokok bebuas dan celoreng atap. Lain-lain pokok seperti Belongan (kaki itik) dan bebaru (Hibiscus Tiliaceus).

Saudara Ammar,

Setahu saya tiada nursery bonsai di sekitar Gombak. Kebiasannya saya pergi ke Nursery di Sg. Buloh dan yang terbaik di Sanfong Nursery, Semenyih Selangor.

Jumpa lagi/selamat berkarya.
T/k. Wassalam.

"Bonsai itu Indah"

mizan said...

salam ayahanda tn haji . makasih atas info tu. boleh tak dapatkan contact no tn haji . kalau ada rezeki rasa nak pi berguru ilmu bonsai dgn tuan haji.

Hj. Abd. Halim Hj. Salleh said...

Salam Sdr. Mizan,

Maaf lambat reply kerana PC ada masalah. No tel saya: 019-9843518.

Sdr. boleh rujuk artikel-artikel lama untuk rujukan.

Selamat Menyambut Ramadhan buat semua.

Sekian.

"Bonsai itu Indah"